Center ustne higiene

Za lep in zdrav nasmeh!

Zobna ščetka in tehnike čiščenja zob

nova08
nova09
Ni pomembno kako pogosto si čistimo zobe, pomembneje je, da to izvajamo pravilno in natančno. Uporabljati je potrebno mehko zobno ščetko. Trde zobne ščetke imajo toge, trde ščetine, ki ne sežejo do mest, kjer navadno zastaja hrana. Hkrati pa lahko trda zobna ščetka poškoduje zobe in dlesni.

Praviloma zobne ščetke pred uporabo ne zmočimo, torej nanjo nanesemo zobno pasto ne da bi prej ščetko zmočili. Mokre ščetine namreč niso tako učinkovite, kot suhe. Zobno ščetko splahnemo šele po čiščenju. Zobe pravilno ščetkamo z enosmernimi gibi z rdečega na belo. Torej preko dlesni in čez zob. Postopek izvajamo po zunanjih in nato še po notranjih ploskvah zob. Ščetkanje zaključimo s čiščenjem griznih površin na zgornjem in nato spodnjem zobnem loku. - Po tem postopku čistimo svoje zobe in fiksne protetične nadomestke.

Kjer so že prisotni obzobni žepki, kjer prevleke segajo pod dlesen in kjer če imamo mostičke lahko izvajamo še eno tehniko čiščenja z zobno ščetko - krožno tehniko. Pri tem ščetine zobne ščetke prislonimo pod kotom 45 stopinj glede na rob dlesni. Začnemo izvajati krožne gibe, ki naj zajamejo področje dlesni, njenega roba in nekaj površine zob kjer mejijo na dlesen. Plak se namreč najbolj zadržuje na površini zoba ob dlesni in pod robom dlesni, kjer je prisoten obzobni žep.

Ljudje, ki imajo tako imenovane zobne mostičke, zobne vsadke in fiksne ortodontske aparate morajo za še bolj temeljito čiščenje uporabljati tudi tako imenovane čopaste zobne ščetke in medzobne ščetke. Vsem pa svetujemo zobno nitko.

 

Nahajate se: Home Ustna higiena Pripomočki za zagotavljanje ustne higiene Zobna ščetka in tehnike čiščenja zob
Ustna higiena, Anita Globokar Sejdič s.p.
Cikava 38a, 1290 Grosuplje
 
Telefon: 01 7865 424, Fax: 01 7865 425
GSM: 051 797 797, e-pošta: info@center-ustne-higiene.si
facebook 1 LOGO SQUARE_TWITTER_1